Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές ( Αυτισμός-Asperger)

Ο αυτισμός είναι μια αρκετά περίπλοκη διαταραχή, η οποία επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το άτομο βιώνει τον κόσμο που το περιβάλλει και αλληλεπιδρά με αυτόν, ενώ δεν επηρεάζει την εξωτερική εμφάνιση του ατόμου. Είναι μια διαταραχή φάσματος, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η διαταραχή επηρεάζει τους ανθρώπους με ποικίλους τρόπους, από την ήπια μορφή μέχρι τη βαριά της μορφή.
Κάποιοι άνθρωποι με αυτισμό ζουν κανονικά και τα καταφέρνουν αρκετά καλά, ενώ συχνά δεν συνειδητοποιούν καν ότι κάποια από τα πράγματα που βιώνουν ή κάνουν οφείλονται στον αυτισμό. Πρόκειται για Άτομα με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό ή αλλιώς με σύνδρομο Asperger (Hans Asperger, 1906-1980) έχουν πολλές κοινωνικές δραστηριότητες. Όμως κάποιοι άνθρωποι με αυτισμό χρειάζονται συνεχή φροντίδα και επίβλεψη. Ορισμένοι δεν μαθαίνουν ποτέ να μιλούν ή να επικοινωνούν και παραμένουν αποκλεισμένοι ζώντας στον δικό τους κόσμο.
Σε κάθε χώρα και κοινωνία, σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν άνθρωποι με αυτισμό, ανεξαρτήτως φυλής, εθνικής ομάδας ή θρησκείας. Η μόνη διαφοροποίηση που μπορεί να γίνει είναι πως ίσως ο αυτισμός επηρεάζει περισσότερο τα αγόρια από τα κορίτσια.
Ο αυτισμός είναι μόνιμος δεν ξεπερνιέται ούτε θεραπεύεται. Ωστόσο, υπάρχουν τεχνικές και θεραπείες που βοηθούν τα άτομα με αυτισμό να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τους. Η παιδιατρική εργοθεραπεία αφορά ένα τομέα πρακτικής του επαγγέλματος που παρέχει υπηρεσίες σε παιδιά όλων των ηλικιών και ανάμεσα στις διαγνωστικές κατηγορίες παιδιών που παραπέμπονται για εργοθεραπεία συμπεριλαμβάνονται και παιδιά με Διάχυτες διαταραχές της ανάπτυξης ( αυτισμός ).
Με την εφαρμογή κατάλληλων ψυχολογικών – εκπαιδευτικών – θεραπευτικών προσεγγίσεων, εφόσον εφαρμόζονται από νωρίς, συστηματικά και με συνέπεια, υπάρχουν δυνατότητες για βελτίωση της κατάστασης, σε ορισμένες μάλιστα πολύ σημαντική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου