Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

ΠΡΟΒΟΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ , Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΒΟΛΙΚΩΝ ΚΟΣΜΩΝ.

Το προβολικό παιχνίδι μπορεί να οριστεί ως εμπειρίες, συναισθήματα, σκέψεις και ευχές που προβάλλονται πάνω σε διάφορα παιχνίδια και μέσα, όπως άμμος, μπογιά ή και το νερό. Μόλις το παιδί μπορέσει να κατανοήσει ότι τα παιχνίδια ή και τα άλλα μέσα μπορούν να μετασχηματιστούν και να αναπαραστήσουν μια πραγματική ή φανταστική εμπειρία, τότε αρχίζει το συμβολικό παιχνίδι.

Καθώς το παιδί παίζει, χρησιμοποιεί παιχνίδια για να αναπαραστήσει συμβολικά τα συναισθήματα και τις σκέψεις του. Αυτός ο συνδυασμός της γνωστικής ταξινόμησης της εμπειρίας και των συναισθημάτων είναι που βοηθάει το παιδί να εντάξει σε ένα ενιαίο σύνολο όσα συμβαίνουν στο δικό του κόσμο και να τα κατανοήσει βγάζοντας ένα νόημα από αυτά.
Τα σύμβολα που χρησιμοποιούνται από το παιδί μπορεί να έχουν ένα προσωπικό νόημα το οποίο ενδέχεται να μη γίνεται πάντα κατανοητό από το θεραπευτή. 


Η σπουδαιότητα του συμβολικού παιχνιδιού στη θεραπεία με παιδιά έγκειτε στο ότι αποτελεί ένα τρόπο με τον οποίο το παιδί μπορεί να μελετήσει την εμπειρία του διατηρώντας απόσταση ασφαλείας από την πραγματικότητα που βιώνει. Κατά το συμβολικό παιχνίδι το παιδί δημιουργεί ένα δικό του φανταστικό κόσμο , ένα ξεχωριστό μέρος στο οποίο είναι ελεύθερο από περιορισμούς που του θέτονται και απο το άγχος και έτσι μπορεί να αναπτύξει νέα νοήματα!

Ann Cattanach Θεραπεία μέσω του Παιχνιδιού.

Πολιτάκη Μαρκέλλα Εργοθεραπεύτρια 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου