Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Δραστηριότητες με εικόνες και αντικείμενα!

 Σε παιδιά με δυσκολίες εκμάθησης ζώων, χρωμάτων, φρούτων και γενικότερα δυσκολίες στη βραχεία μνήμη και ανάκληση πληροφοριών, χρησιμοποιούμε δραστηριότητες με συνδιασμό όπως στην εικόνα.



Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι συγκεντρώνονται καλύτερα με τις εικόνες και τις μινιατούρες. Έτσι εξασκούν την οπτική τους διάκριση και μνήμη για να μπορούν να βρουν τα αντικείμενα και να τα τοποθετήσουν επάνω στις εικόνες. Θα χρειαστείτε κάρτες με εικόνες ζώων, φρούτων, λαχανικών, ή και άλλων αντικειμένων αρκεί να έχετε και τις αντίστοιχες μινιατούρες ή αντικείμενα για να τα τοποθετήσουν επάνω στις κάρτες. Αρχικά δείχνουμε μια κάρτα και ρωτάμε το παιδί τι βλέπει, στη συνέχεια του ζητάμε να βρει πχ το ζώο που δείχνει η εικόνα και να το βάλει επάνω. Πρακτικό είναι τα αντικείμενα να έχουν μπει σε ένα κουτί για να τα ψάχνει.

Αφού τα ονομάσει μπορείτε να ζητήσετε να τα βάλει ξανά στο κουτί και να παίξετε με νέες κάρτες και διαφορετικά ζώα.

Για να τα κατανοήσει καλύτερα και να τα θυμάται μπορείτε να τα τοποθετήσετε μέσα σε ένα κουτί με άμμο ( να μη φαίνονται) ή λεκάνη με νερό και αφρό και να του ζητήσετε να τα βρίσκει ένα ένα και να τα ονομάσει. Με την αφή και την  αίσθηση του σχήματος του αντικειμένου γίνετε καλύτερα κατανοητό και αυξάνετε η πιθανότητα να θυμάται το παιδί το αντικείμενο. 

Τη παραπάνω δραστηριότητα μπορείτε να την εφαρμόσετε μόνο με κάρτες ή σε συνδιασμό με άμμο ή νερό και σαπουνάδα. 

Καλό είναι να δίνετε αρχικά 4 με 5 κάρτες κάθε φορά. Η δραστηριότητα είναι κατάλληλη για παιδιά άνω των 3 ετών και προσαρμόζετε ο αριθμός καρτών ανάλογα με την ηλικία και τις δυνατότητες του παιδιού.

Βελτιώνονται η λεπτή κινητικότητα, η αφή, η οπτική μνήμη και διάκριση, ο γνωστικός τομέας , η ανάκληση πληροφοριών, η οργάνωση και η συγκέντρωση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου