Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ.

Η σημασία του Παιχνιδιού στην έκφραση και τη δημιουργία .



Το εκφραστικό παιχνίδι βοηθάει το παιδί και τον ενήλικα στην εκμάθηση νέων πραγμάτων. ( Lev Vygotsky 1933 ) .
 Ο Πλάτων στην Πολιτεία , δίνει έμφαση στη σημασία που έχει το παιχνίδι για τη ζωή του ανθρώπου και την πνευματική του εξέλιξη. <<Μπορείς να ανακαλύψεις περισσότερα για έναν άνθρωπο μέσα από μια ώρα παιχνιδιού από ότι μέσα σε έναν χρόνο συζήτησης>>.  
Ο Winnicott αναφέρεται στην ικανότητα για παιχνίδι ως ένδειξη ψυχικής υγείας και ως μέσου για τη διαδικασία ανάπτυξης και εξέλιξης. Μέσω του παιχνιδιού το άτομο χρησιμοποιεί όλη του τη προσωπικότητα και μέσα από τη δημιουργικότητα ανακαλύπτει τον εαυτό του.

 Η δημιουργικότητα αναφέρεται στο φαινόμενο κατά το οποίο ένα άτομο παράγει κάτι καινούργιο που είναι αυθεντικό , μοναδικό και έχει συναισθηματική αξία. Επίσης περιλαμβάνει και την ικανότητα του ατόμου να παίρνει ρίσκα και να εξερευνά καινούργια πράγματα. 
 Κατά το New Oxford American Dictionary <<η δημιουργικότητα είναι η χρήση της φαντασίας, των πρωτότυπων ιδεών και ιδιαίτερα στη δημιουργία μιας καλλιτεχνικής δουλειάς >>. Ο Tony Buzan ( 2002 ) είχε γράψει ένα βιβλίο πάνω στη δύναμη της δημιουργικότητας, όπου και αναφέρει τα έξι σημαντικά σημεία για τη δημιουργική σκέψη : 

1) Όλοι οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να είναι δημιουργικοί.

2) Το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου μας, είναι υπεύθυνο για τη κατανόηση των αριθμών , των λέξεων, τη λογική και την ανάλυση και το δεξί ημισφαίριο ασχολείται με τον ρυθμό, το χρώμα, τα σχήματα, τις φόρμες, τη φαντασία και την ονειροπόληση. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως η δημιουργικότητα δεν εντοπίζετε σε ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου αλλά σε όλο τον εγκέφαλο συνολικά. Υπολογίζετε ότι περίπου 40 περιοχές του εγκεφάλου εμπλέκονται στην διαδικασία της δημιουργικότητας. 

3) Η ταχύτητα στη σκέψη έχει να κάνει με το κατά πόσο το άτομο μπορεί σε γρήγορη ταχύτητα να δημιουργήσει ιδέες. Αυτή η δεξιότητα μπορεί να καλλιεργηθεί μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού και θεωρείτε ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που παρουσιάζουν δημιουργική ευφυία.

4) Η αυθεντικότητα στη σκέψη έχει να κάνει με το κατά πόσο μπορεί το άτομο να παράγει ιδέες που είναι μοναδικές. Να σκέφτεται έξω από το κουτί. Η δημιουργική σκέψη ενισχύει τη ψυχική ανθεκτικότητα γιατί επιτρέπει στο άτομο να βρίσκει πιο εύκολα λύση στα προβλήματα του.

5) Η ευελιξία στη σκέψη έχει να κάνει με το κατά πόσο μπορεί το άτομο να κοιτάξει κάτι από πολλές οπτικές γωνίες . Οι πρωτοπόροι της δημιουργικότητας παίζουν με το να βλέπουν αυτό που δημιουργούν από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

6) Η φαντασία και η συσχέτιση. Η μεγάλοι δημιουργοί χρησιμοποιούν τη φαντασία τους για να κάνουν συσχετίσεις με διαφορετικά πράγματα. 




Μέσα από τη δημιουργικότητα το άτομο βρίσκει το νόημα στη ζωή του και έρχετε σε επαφή με το εσωτερικό του παιδί που θέλει να εξερευνήσει και να ανακαλύψει καινούργια πράγματα.
Το άτομο ξεδιπλώνει τα ευάλωτα κομμάτια του και μαθαίνει να αγαπάει τον εαυτό του και να αγκαλιάζει τις ανάγκες του μέσα από τη διαδικασία της δημιουργίας.




Βιβλιογραφία: Τατιάνα Ρόμπερτσον 2019, Ψυχοθεραπείες μέσω εκφραστικών τεχνών .


Πολιτάκη Μαρκέλλα Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου