Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016

ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ. ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ.

  Όταν τα παιδιά εκδηλώνουν μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, έχουν τους λόγους τους κι αν εντοπιστούν αυτοί οι λόγοι θα μετατρέψουμε την παρεκτροπή συμπεριφοράς σε καλούς τρόπους.
Είτε το παιδί επιζητεί τη προσοχή σας είτε κάνει επίδειξη δυνάμεων ,είτε θέλει να εκδικηθεί ή να εισπράξει με όποιο τρόπο φροντίδα.
Έτσι όταν ένα παιδί κλαίει σας συγκινεί ή σας εκνευρίζει ανάλογα κάθε φορά το λόγο. Είναι ένα πανίσχυρο όπλο του παιδιού που το διαθέτει από τη στιγμή που έχει γεννηθεί και είναι μια μορφή επικοινωνίας. Κλαίει γιατί πεινάει, πονάει , φοβάται ή θέλει κάτι να σας πει. Κάποια παιδιά κλαίνε όμως για να αποσπάσουν τη συμπόνοια και μια ειδική μεταχείριση. Από ένστικτο οι γονείς τρέχουν να ικανοποιήσουν την ανάγκη του και να το παρηγορήσουν. Άρα λοιπόν πρέπει να εξακριβώσουν αν συμβαίνει κάτι σοβαρό ή το κλάμα χρησιμοποιείτε για να αποσπάσει μια ειδική μεταχείριση. Αν συμβαίνει το δεύτερο τότε ο γονιός δε πρέπει να τρέξει να πάρει το παιδί αγκαλιά.
Το κλάμα λοιπόν έχει τεράστια δύναμη και πρέπει να εκπαιδευτεί να μην το χρησιμοποιεί καταχρηστικά, δηλαδή για να το πάρουν αγκαλιά , για να αποφύγει μια υποχρέωση, ή να περάσει το δικό του.
Πρέπει λοιπόν ο γονιός να ξεχωρίσει τη διαφορά του κλαίω γιατί πονάω από το κλαίω για να τα καταφέρω!!!κλαίω για να πάρω αυτό που δε μου δίνουν!!
Πρέπει να σταματήσουν οι γονείς να αντιδρούν!!
Να εξηγήσουν ότι δε μπορούν να μιλήσουν μαζί του όσο κλαίει και μόλις ηρεμήσει και νιώσει καλύτερα θα συζητήσουν αυτό που το απασχολεί.
Δεν πρέπει να αλλάξουν τους κανόνες που έχουν θέσει όπως π.χ. την ώρα του ύπνου.
Πρέπει να κάνουν σαν να μην ουρλιάζει κανείς και μόνο όταν σταματήσει να του μιλήσουν και να δώσουν την απόλυτη προσοχή για να ακούσουν τι έχει να τους πει.
Έτσι το βοηθούν στην ανεξαρτησία του και δε χρειάζεται πάντα να προσπαθούν να είναι δίπλα του. Πρέπει να του δίνουν να κάνει κάτι μόνο του ή και κάποια υπευθυνότητα που θα το κάνει να νιώσει ικανό και χρήσιμο.
Είναι μεγάλο σφάλμα να υποχωρούν ως αντίδραση στο ενοχλητικό και επίμονο κλάμα του και να του κάνουν το χατήρι του γιατί και την επόμενη φορά που θα απαιτεί κάτι παράλογο και του πούνε ότι δε γίνεται θα ξαναρχίζει σίγουρα την ίδια παράσταση.
.
ΠΟΛΙΤΑΚΗ ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου